26. února 2009

Orbiter - Space Flight Simulator



Už od dětství mne přitahovaly lety do vesmíru. Může za to nejspíš televize. Jako svůj první mediální zážitek si pamatuji přistání Apola na Měsíci. Z mlhy vzpomínek datovaných do ranného dětství se vynořuje blikající obrazovka a v ní groteskně poskakující postavičky v bílých skafandrech. Tu a tam se objevují prostřihy do studia, kde moderátor vysvětluje jednotlivé fáze letu a na modelech kosmických lodí předvádí příslušné manévry. Vše mi sice splývá s Krtečkem, ale podstatné je, že už od té doby jsem snil o tom, že jednou budu pilotovat kosmickou loď a poletím s ní minimálně na Mars, když ne rovnou ke hvězdám.

V té době ještě neexistoval domácí počítače, ani herní konzoly, a tak mi pro hry na dobývání kosmu musel stačit balící papír, na kterém byla namalovaná palubní deska s přístroji a velká vařečka, která sloužila jako ovládací páka. Tato kosmická loď byla sice výkonná, neb se s ní dalo přeletět ze Země až k Jupiteru za pár minut, ale přeci jen jí něco podstatného scházelo. Obrazovky na palubní desce byly pořád slepé, tlačítka ani nezablikla a kdykoli maminka pekla bábovku, stala se kosmická loď neřiditelnou. Vše ale nakonec došlo nápravy, když jsem před několika léty objevil simulátor kosmických letů - Orbiter.

Orbiter totiž není žádná plytká střílečka, kde je realita podřízena hratelnosti. Naopak. Zde je vše postaveno na reálných fyzikálních modelech, které se snaží co nejlépe simulovat realitu pohybu kosmických lodí ve vesmíru i v atmosféře planet. Orbiter tedy vyžaduje jistou počáteční investici ve formě studia teorie kosmických letů a fyziky manévrování ve vesmíru. Musíte se také seznámit s funkcí různých palubních systému, hlavně navigačních, které Vám pak umožní „zalétat“ si nejen kolem Země, ale doslova v celé Sluneční soustavě - vlastně i mimo ni - a přitom doletět přesně tam, kam opravdu chcete.

Orbiter je free software s otevřenou architekturou. Díky tomu je k dispozici celá řada rozšíření, která se neomezují jen na věrné napodobování již existující kosmické techniky. V základní verzi je zde sice na výběr hned z několika typů kosmických plavidel, mezi nimiž nechybí ani raketoplán, ale díky rozšířením si můžete vyzkoušet například i pilotáž mezihvězdné lodi Enterprise ze Star Treku, nebo si zalétat kolem planet u hvězdy Sírius.

Oficiální web, kde si Orbiter můžete zdarma stáhnout:
http://orbit.medphys.ucl.ac.uk/
Stránky věnované Orbiteru v češtině:
http://orbiter.bloguje.cz/
http://cestiny.idnes.cz/hry/orbiter-space-flight-simulator-dmh-/clanek.A050926_23758_bw-cestiny-hry_bw.idn

Žádné komentáře:

Okomentovat

Chovejte se zde, prosím, jako v místnosti plné lidí, na kterých Vám záleží. Děkuji :o)